19. tammikuuta 2014

TsukuTsuku -sukat eli Junasukat

Tuttavapiirissä moni saanut vauvan, joten pyyntöjä tullut voisiko tehä sukat, pipaa, tumppuu ym.. - mielelläni toki teen! 

Prinsessalle ''TsukuTsuku''-sukat ;)
MALLI: Junasukat
LANKA: Novita Wool (534)
PUIKOT: 3mm KnitPro Karbonz (15cm)
KULUTUS: 37g
KOKO: 18/19 (jalkaosa 11.5cm)

Ohje:
Luo 40 silmukkaa.
Neulo 12kerrosta *2o2n*-joustinneuletta.
Neulo *4krs nurin, 4krs oikein, 4krs nurin ja 12krs 2o,2n - joustinneuletta* x2.

Neulo 1:s puikon silmukat 4:s puikolle. Jätä muut silmukat odottamaan.
Neulo näillä silmukoilla sileää  tasoneuletta 3.5cm.
Ja aloita sitten kantapohjan kavennukset:  neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa. Tee ylivetokavennus (= eli nosta 1 silmukka oikein neulomatta, neulo 1 silmukka oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli) ja käännä työ.
 Nosta 1. s neulomatta, neulo 4 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 7 s, tee ylivetokavennus. Jatka samalla tavalla, kunnes sivusilmukat loppuvat...

Jalkaosassa jatkoit 10 silmukalla kaikilla puikoilla.
Neulo 4krs nurin, 4krs oikein, 4krs nurin, 4krs oikein, 4krs nurin, 4krs oikein, 4krs nurin ja aloita sitten kavennukset.
1&3 puikon lopussa 2o yhteen, 2&4 puikon alussa ylivetokavennus.
Kavennukset tein joka krs, kunnes jäljellä on 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi - päättele työ :)

Juna sukkiin liittyy seuraavanlainen tarina (klikklik):
''Tämän sukan sydämellisen ja mieleenpainuvan tarinan kertoi meille Eila Turenius neulekoulussa Kaarakan talossa. Alkuperäiset valkoiset sukat ovat Terttu Latvalalla varmassa tallessa.
Terttu Latvalan äiti Kerttu Latvala oli matkalla 2 kk ikäisen tyttövauvansa Tuulan kanssa sotaa pakoon alkuvuodesta 1940. Junamatka Vaasasta keskeytyi, kun rata oli poikki pommitusten takia. Junassa oli heitä vastapäätä istunut eläkkeellä oleva käsityönopettaja, jolle tuli sääli pientä vauvaa ilman tossuja. Niinpä hän oli purkanut valkoista, käsin neulottua villatakkiaan ja neulonut langasta sukat radan korjaustöiden aikana. 

Kerttu Latvala neuloi elämänsä aikana useita satoja sukkia tällä samalla mallilla, uudet sukat aina kun tuttavapiiriin syntyi uusi vauva. Myös Terttu Latvala on neulonut yli 200 paria ja Eila Tureniuskin yli 50 paria.
Paitsi että sukka on kaunis katsella, se pysyy erittäin hyvin pienen lapsen jalassa.''
Ps, rauhallista pakkaspäivää vierailijoille/lukijoilleni